Svatoondřejská schola

Svatoondřejská schola

Svatoondřejská schola je mladé hudební uskupení působící při kostele sv. Ondřeje v Třebechovicích pod Orebem. Vzniklo v roce 2020 a svým pojetím navazuje na někdejší bohatou hudební tradici počínající Literátským bratrstvem a vrcholící úspěšnou činností Ekumenického pěveckého sboru (Václav Derner). Svatoondřejská schola se zaměřuje jak na hudební doprovod liturgie v místní církvi, tak na kulturní osvětu v oblasti duchovní hudby skrz příležitostnou koncertní činnost, např.: koncert k poctě arcibiskupa Karla Otčenáška (2020), koncert k výročí 250 let kostela sv. Ondřeje (2021). Motivem k založení bylo od počátku podpořit místní církevní hudbu propojením zkušených zpěváků z éry EPS s generací nově přistěhovaných třebechováků z nichž mnozí disponují hudebně-pedagogickým vzděláním.

Těleso kromě místních zpěváků nezřídka navazuje spolupráci i s hudebníky či zpěváky z okruhu měst Hradec Králové, Týniště nad Orlicí, či Dobruška. Současný repertoár tvoří převážně duchovní hudba českých autorů 20. století, jako jsou Petr Eben, Jiří Strejc, Zdeněk Pololáník, Otto Albert Tichý, Jan Evangelista Zelinka a další.

Uměleckým vedoucím je Jiří Kudrna (*1991), rodák z Křepic u Znojma, absolvent varhanního oddělení a oboru Sbormistrovství chrámové hudby na Pedagogické fakultě UHK a posluchač oboru Duchovní hudba na JAMU v Brně. Dvorním varhaníkem je Mgr. František Novák, rodák z Čáslavi a rovněž absolvent varhanní třídy na PdF UHK.

Schola se poprvé sešla k doprovodu bohoslužby při svátku Těla a krve Páně 2020 v kostele sv. Ondřeje (provedeno Ordinárium pro sbor a lid od Zdeňka Pololáníka). V témže roce, poznamenaném počátky pandemie nemoci Covid-19, se podařilo během krátké doby a s minimem společného zkoušení připravit koncert duchovní hudby věnovaný 100. výročí narození arcibiskupa Karla Otčenáška, který dirigovala Barbora Kovářová. Na podzim téhož roku došlo vlivem pandemie k bezprecedentnímu zákazu kolektivních pěveckých aktivit, včetně hromadného zpěvu při bohoslužbách. Členové scholy doprovázeli hudbou tradiční slavnostní bohoslužby pouze v omezeném režimu platných hygienických opatření. Mezi nové zkušenosti patří nácvik zpěvů i příprava koncertu v on-line prostředí. V roce 2021 Svatoondřejská schola koncertovala v kostele sv. Ondřeje u příležitosti absolutoria studia duchovní hudby Jiřího Kudrny na JAMU v Brně (J. E. Zelinka Missa festiva) a při výročí 250 let od posvěcení kostela sv. Ondřeje. Členové scholy též zpívali píseň J. T. Helda „Otevřen již stánek Boží“ na zahájení Dnů vlídnosti a lásky 2021 a v témže roce účinkovali v katedrále sv. Víta v Praze při provedení Dvořákova Hymnu Dědicové Bílé hory a oratoria Svatá Ludmila v rámci Ekumenické modlitby za vlast.

Jiří Kudrna